Oferujemy kompleksowe usługi laboratoryjne dla ubojni i przetwórstwa.

W dzisiejszych czasach, w tak zmechanizowanej, jak i zoptymalizowanej produkcji spożywczej, trzeba zagwarantować bezpieczną żywność. Należy zacząć od siebie i skontrolować higienę produkcji, a także sprawdzić czy spełnia kryterium higieny procesu.

Wykonujemy następujące badania:

  • Systemu HACCP
  • Wymazy Czystościowe z Linii Produkcyjnych – Mikrobiologia
  • Badanie Wody – Mikrobiologia i Chemia
  • Wymazy czystościowe rąk – Mikrobiologia
  • Kontrola Dezynfekcji – Mikrobiologia
  • Badanie Półproduktów i Produktów – mikrobiologia, chemia

kierunków badań

techników laboratorium

Jeśli jest się już pewnym, że higiena zakładu jest bez zarzutu, to należy skontrolować surowiec.

Należy wtedy zbadać:
  • Podstawowe Surowce – Mikrobiologia, Chemia
  • Wszelkie Dodatki – Mikrobiologia, Chemia

Jeśli chcesz być też pewien, że zakład opuszczają produkty najwyższej jakości, to należy samemu zagwarantować ich bezpieczeństwo.

Dla pewności, że produkty spełniają kryterium bezpieczeństwa żywności, trzeba je zbadać pod kątem zanieczyszczeń czynnikami chorobotwórczymi dla człowieka.

Polecamy badania w kierunku:
  • Salmonella – metoda klasyczna i Real Time PRC
    – wynik w 12 godzin!
  • E.coli
  • Listeria spp.
  • Gronkowiec koagulazo dodatni
  • Campylobacter
  • i inne

Poza tym, należy sprawdzić skład chemiczny własnych produktów – zarówno ich nadmiar, jak i niedobór mogą mieć negatywne konsekwencje.

W celu sprawdzenia składu chemicznego polecamy badania w kierunku:
  • Białko
  • Tłuszcz
  • Sól
  • Kolagen
  • Popiół
  • Sucha masa

Poszczególne kierunki badań są zawarte w formularzach zleceń badań.

Masz pytania odnośnie naszych badań dla produkcji spożywczej?

Napisz do nas…